vrrrr..mňau

Duben 2009

Kočka divoká

8. dubna 2009 v 15:17 Druhy koček
Kočka divoká
Vypadá jako kočka domácí, ale je větší a má kratší, silnější ocas.
Dobře šplhá po stromech, ale většinou se zdržuje na zemi. Loví hlodavce a na zemi hnízdící ptáky. V období rozmnožování vydávají samci hlasité vytí, jímž lákají samice k námluvám.



Život Jaguára

6. dubna 2009 v 23:04 Jaguár
Život
Pohlavní dospělosti dosahuje ve třech letech, samice po zhruba stodenní březosti rodí jedno až čtyři mláďata, z nichž však do dospělosti dorostou maximálně dvě.

Lov Jaguára

6. dubna 2009 v 23:02 Jaguár
Jaguár americký
(Panthera onca) je největší americká kočkovitá šelma, samotářský lovec, živí se kapybarami, největšími žijícími hlodavci, prasaty pekari, ale také rybami, malými aligátory, želvami, domácím zvířectvem a menšími druhy kopytníků.

Lov Irbise

6. dubna 2009 v 23:00 Irbis
Potrava
Jaci, divoké ovce, kozy, svišti, pišťuchy, zajíci a ptáci

Život Jaguarundiho

6. dubna 2009 v 22:57 Jaguarundi
Biologie
Kromě doby páření žije samotářsky. Populace v tropických oblastech se můžou pářit celoročně, jinak je doba páření obvykle v březnu a v srpnu. Po 60 - 75 dnech se rodí 2 - 4 koťata. Matka je kojí dva měsíce, mláďata se osamostatňují v 10 měsících věku.
Pohlavně dospívá v 22-24 měsících věku, dožívá se až 15 let.
Jaguarundi loví za úsvitu a za soumraku. Přestože dobře šplhá, kořist loví pouze na zemi. Hlavní potravou jsou drobní živočichové, rád loví ptáky (včetně drůbeže), nepohrdne hlodavci, ještěrkami, žábami ani hmyzem. Dobře plave, loví i ryby.
Někdy pojídá i ovoce.
Jaguarundi se dá ochočit a v minulosti byli chováni domorodci k hubení hlodavců. V současnosti je chován v některých zoologických zahradách.

Život karakala

6. dubna 2009 v 22:53 Karakal
Biologie
Jeho potravu tvoří převážně zajíci, damani a menší druhy antilop, které doplňuje hlodavci a ptáky. Loví převážně v noci, v chladném období i ve dne. Žádná kočkovitá šelma srovnatelné velikosti se mu nevyrovná rychlostí běhu. Ve starověku byl v Egyptě i Indii cvičen k lovu zvěře podobně jako gepard. Také dobře šplhají a někdy vytáhnou svou kořist do koruny stromu, podobně jako to dělá levhart skvrnitý.
Karakalové jsou samotáři, každý jedinec má vlastní teritorium. Pářit se mohou celoročně, samice se páří s více samci.
Po 11 týdnech březosti se rodí obvykle 2 koťata. Samice je porodí v opuštěné noře hrabáče kapského nebo dikobraza a stěhuje je skoro každý den, aby je ochránila před predátory. V šesti měsících věku jsou koťata samostatná. Karakal se může dožít až 18 let.

Alternativní názvy karakala

6. dubna 2009 v 22:52 Karakal
Synonyma
  • rys karakal
  • rys pouštní
  • rys severoafrický
  • rys stepní

Vědecká klasifikace servala

6. dubna 2009 v 16:14 Serval
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovité (Felidae)
Rod:Leptailurus
Druh:serval
Binomické jméno
Leptailurus serval

Rozšíření karakala

6. dubna 2009 v 16:12 Karakal
Karakal se vyskytoval od severozápadní Indie a Aralského moře až po Jižní Afriku; dnes je na většině původního areálu vyhuben. Jeho habitatem jsou stepi, buše a polopouště, avšak pravým písčitým pouštím se vyhýbá. Vydrží dlouho bez pití, pouze s tělesnými tekutinami kořisti.

Vědecká klasifikace karakala

6. dubna 2009 v 16:11 Karakal
Vědecká klasifikace
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:Šelmy (Carnivora)
Čeleď:Kočkovití (Felidae)
Podčeleď:Malé kočky (Felinae)
Rod:Karakal (Caracal)
Binomické jméno
Caracal caracal

Druhy ocelotů

6. dubna 2009 v 16:06 Ocelot
  • velký
  • stromový
  • dlouhoocasý (margay)

Jaguarundi

6. dubna 2009 v 16:05 Jaguarundi
Jaguarundi
Je malá kočka, žijící divoce v Jižní a Střední Americe. Často je zařazován do rodu Felis, kočka, pokud je zařazen do rodu Herpailurus, je jediným zástupcem svého rodu.

Vzhled

Hmotnost
: 2,5 - 9 kg
Délka těla: 51 - 78 cm
Výška: 34 cm

Jaguarundi se podobá kočce domácí, ale ve srovnání s ní má kratší silnější končetiny, dlouhý ocas a krátší uši. Celkové proporce těla mu vysloužily anglické pojmenování "otter cat", neboli vydří kočka, nebo také "weasel cat", kočka-lasice.
Přestože patří mezi malé kočky, má kulaté zornice.
Srst je u dospělých jedinců jednobarevná, tmavě hnědá až černá, šedá, ale také červená. Tmavší formy žijí v zalesněných oblastech, v sušších biotopech převládají světlejší formy jaguarundiho.
Mláďata jsou skvrnitá.

Rozšíření jaguarundiho

6. dubna 2009 v 16:03 Jaguarundi
Jaguarundi obývá Jižní a Střední Ameriku od Argentiny po Mexiko, vzácně se vyskytuje i v Texasu, malá, uměle vysazená populace žije na Floridě.
Žijí skrytě v zalesněných oblastech, na okraji lesů a v křovinách, jen vzácně se vyskytují na otevřených plochách, vyhledávají hustý porost. Často žije v blízkosti vod.
Jejich způsob života znemožňuje přesné zjištění stavu jejich populace, jaguarundi ale není považován za ohrožený druh. Nicméně jejich přirozené prostředí je ničeno člověkem a na mnoha místech byl vyhuben.

Vědecká klasifikace jaguarundiho

6. dubna 2009 v 16:00 Jaguarundi
Vědecká klasifikace
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Třída:Savci (Mammalia)
Řád:Šelmy (Carnivora)
Čeleď:Kočkovití (Felidae)
Podčeleď:Malé kočky (Felinae)
Rod:Jaguarundi (Herpailurus)
Binomické jméno
Herpailurus yagouarondi

Rozmnožování geparda

6. dubna 2009 v 15:47 Gepard
Rozmnožování
Gepardi se mohou pářit celoročně, k námluvám ale dochází především v období dešťů. Samice je březí 90-98 dní, poté v hnízdě z trávy vrhne 1 až 3 koťata. Mortalita je velmi vysoká, hlavně protože lvi, hyeny nebo paviáni je zabíjejí, pokud je najdou. Matka proto koťata často přenáší z místa na místo. Přesto ale do jednoho roku věku přežije jen 5% mláďat. Matka je odstaví ve 4 měsících věku, mláďata s matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se lovit.
Pohlavně dospívají ve třech letech, v přírodě se dožívají stáří až 12 let, v zajetí až 20 let.
V zajetí se gepardi rozmnožují velmi špatně. Z českých zoologických zahrad jsou chováni v Zoo Dvůr Králové, ZOO Olomouc a Zoo Praha, jsou zařazeni do EEP.

Druhy gepardů

6. dubna 2009 v 15:42 Gepard
  • východoafrický
  • severoafrický
  • kapský
  • středoasijský
  • súdánský
  • indický

Rozšíření geparda

6. dubna 2009 v 15:40 Gepard
Rozšíření geparda v Africe
Původní areál geparda zahrnoval Afriku, Arabský poloostrov, Blízký východ a Indii. V současti se vyskytují především ve střední, západní a jižní Africe. V Asii již téměř nežijí, gepard středoasijský je s největší pravděpodobností vyhuben, gepard indický je kriticky ohrožený. Malá populace (max. 200 jedinců) snad ještě přežívá v nedostupných oblastech Iránu a Pákistánu.
Největší populace gepardů žije v Namibii, 2000-3000 jedinců.

Vědecká klasifikace geparda

6. dubna 2009 v 15:40 Gepard
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovití (Felidae)
Podčeleď:malé kočky (Felinae)
Rod:gepard (Acinonyx)
Druh:gepard štíhlý (A. jubatus)
Binomické jméno
Acinonyx jubatus

Rozšíření pumy

6. dubna 2009 v 15:38 Puma
Soubor:Puma range.png

Alternativní názvy

6. dubna 2009 v 15:37 Puma

Alternativní názvy


Vědecké

  • Felis concolor (staré jméno)


Lidové

  • kaguár
  • kuguár
  • lev horský (či horský lev)
  • lev stříbrný (či stříbrný lev)
  • lev americký (či americký lev)
  • a další