vrrrr..mňau

Kočka divoká

8. dubna 2009 v 15:17 |  Druhy koček
Kočka divoká
Vypadá jako kočka domácí, ale je větší a má kratší, silnější ocas.
Dobře šplhá po stromech, ale většinou se zdržuje na zemi. Loví hlodavce a na zemi hnízdící ptáky. V období rozmnožování vydávají samci hlasité vytí, jímž lákají samice k námluvám.


 

Život Jaguára

6. dubna 2009 v 23:04 |  Jaguár
Život
Pohlavní dospělosti dosahuje ve třech letech, samice po zhruba stodenní březosti rodí jedno až čtyři mláďata, z nichž však do dospělosti dorostou maximálně dvě.

Lov Jaguára

6. dubna 2009 v 23:02 |  Jaguár
Jaguár americký
(Panthera onca) je největší americká kočkovitá šelma, samotářský lovec, živí se kapybarami, největšími žijícími hlodavci, prasaty pekari, ale také rybami, malými aligátory, želvami, domácím zvířectvem a menšími druhy kopytníků.
 


Lov Irbise

6. dubna 2009 v 23:00 |  Irbis
Potrava
Jaci, divoké ovce, kozy, svišti, pišťuchy, zajíci a ptáci

Život Jaguarundiho

6. dubna 2009 v 22:57 |  Jaguarundi
Biologie
Kromě doby páření žije samotářsky. Populace v tropických oblastech se můžou pářit celoročně, jinak je doba páření obvykle v březnu a v srpnu. Po 60 - 75 dnech se rodí 2 - 4 koťata. Matka je kojí dva měsíce, mláďata se osamostatňují v 10 měsících věku.
Pohlavně dospívá v 22-24 měsících věku, dožívá se až 15 let.
Jaguarundi loví za úsvitu a za soumraku. Přestože dobře šplhá, kořist loví pouze na zemi. Hlavní potravou jsou drobní živočichové, rád loví ptáky (včetně drůbeže), nepohrdne hlodavci, ještěrkami, žábami ani hmyzem. Dobře plave, loví i ryby.
Někdy pojídá i ovoce.
Jaguarundi se dá ochočit a v minulosti byli chováni domorodci k hubení hlodavců. V současnosti je chován v některých zoologických zahradách.

Kam dál